Enkele praktische afspraken
Smartschool en briefwisseling
Als school krijgen wij geregeld de vraag van externe partners om via de schooltas of via mail informatie mee te geven aan de leerlingen. Zo zal je af en toe brieven, brochures of tijdschriften van diverse organisaties in de schooltas van je kind vinden. Ook op smartschool platform ouders vind je een mapje waar wij digitale folders inzetten. Wij willen deze informatie niet achterhouden voor de ouders van onze leerlingen. We willen er graag op wijzen dat de school niet verantwoordelijk is voor de inhoud van deze informatie. Op onze eigen communicatie vind je steeds het schoollogo terug. Uiteraard zijn we daar wel verantwoordelijk voor alle inhoud.
Om een vlotte communicatie met de ouders te garanderen communiceren wij via elektronische weg. We werken daarvoor binnen de Scholengroep via het platform Smartschool. Alle brieven worden via Smartschool doorgestuurd. De eerste schooldag geven we aan nieuwe ouders een brief met precieze instructie over hoe je je kan aanmelden.
Foto’s
Sfeerbeelden uit de klassen worden in een fotoalbum op Smartschool geplaatst.
Oudercontacten
Voor het kleuteronderwijs organiseren wij drie keer per jaar een oudercontact. Hier wordt aan de hand
van ‘Basisleerervaringen’ de evolutie van je kind besproken. Daarbij krijgen de ouders de gelegenheid
om over hun kind te praten.
In de lagere school voorzien wij 3 vooraf vastgelegde oudercontacten. We vertrekken van de
opvallende sterktes of heel uitgesproken vaardigheden van de kinderen en bespreken samen waar er nog groeimogelijkheden liggen voor jouw kind. Vanaf het vierde leerjaar mogen de kinderen mee naar het oudercontact komen.
Daarnaast kunnen er nog gerichte oudercontacten vastgelegd worden.
Inschrijven voor de op voorhand vastgelegde oudercontacten kan via de module oudercontacten op
Smartschool of via het secretariaat. Tijdens de laatste ouderavond wordt de evolutie van het kind en
de verwachtingen naar het volgende schooljaar toe besproken. Niets belet je om bij plots opkomende
problemen, zowel leer- als gedragsproblemen, contact op te nemen met de school en een afspraak te
regelen met de leerkracht. Je mag zeer gerust zijn dat wanneer je kind plots leer- of gedragsproblemen vertoont op school, wij je zo snel mogelijk contacteren om een afspraak vast te leggen.
Klaswisseling
Indien er twee klassen van een zelfde jaar zijn, verdelen wij de klasgroepen vanaf de tweede kleuterklas in nieuwe klasgroepen. Deze klasverdeling gebeurt volgens vastliggende criteria.
Verkeersveiligheid
De veiligheid houdt ons allemaal bezig. Zowel jullie als ouder en wij als de school spelen hierin een belangrijke rol.
Enkele afspraken omtrent verkeersveiligheid:
- Gebruik het zebrapad
- Wie te voet naar school komt of met de fiets draagt een veiligheidshesje (goed zichtbaar). Fietsers dragen ook best een fietshelm.
- Zorg dat je fiets van je kind altijd in orde is.
- Toon je kind (te voet of per fiets) de veiligste weg naar school en terug naar huis. Wijs op de eventuele moeilijkheden en gevaren.
- In de lagere school: ouders stappen uit de auto en komen hun kinderen aan de schoolpoort halen
- Bovenal: geef altijd het goede voorbeeld.
Leren buiten de school
Wij vinden het belangrijk dat alle leerlingen kansen krijgen op gebied van kunst en cultuur. Het geeft kinderen immers kansen om hun blik te verruimen en allerlei verschillende manieren van in het leven staan te ontdekken. Het geeft hen de kansen te groeien tot open, sterke volwassenen. Daarom organiseren wij vanaf de eerste kleuterklas didactische uitstappen: bezoek bib, theater, verkeerspark, museum…
Verjaardagen
Het vieren van een verjaardag is een feest!
Als je kleuter jarig is zingen we liedjes, maken een kroon … want de jarige staat die dag volop in de belangstelling. Kleuters die in de vakantie jarig zijn worden de laatste week van juni gevierd.
In de lagere school staat het kind volop in de belangstelling. Een traktatie kan voor de klasgenootjes: een wafel, een stukje cake… (geen snoepgoed of speelgoed).
Gezonde tussendoortjes
Naast een gezond middagmaal willen wij ook aandacht besteden aan de tussendoortjes. Onze school stimuleert de leerlingen om fruit mee te brengen: fruit (geschild en gesneden meegeven in de kleuterschool), groenten, yoghurt (vanaf K2), gezonde nootjes of boterham in de voormiddag, fruit of droge koek (geen chocolade en in een koekendoos steken) in de namiddag.
Snoep, chocoladekoeken, wafels, chips, repen, enz… zijn niet toegelaten.
Enkel bij een schoolreis in de lagere school (geen leeruitstappen) maken we een uitzondering: een klein zakje chips, een klein zakje snoep kan dan.
In de lagere school mogen kinderen voor hun verjaardag trakteren met iets ‘gezond’ lekkers.
We drinken enkel water op school. Water kan doorheen de dag voldoende gedronken worden:
- In de kleuterschool brengen we twee flesjes water of twee drinkbussen met water mee naar onze klas. De middageters brengen maar 1 flesje water/drinkbus mee. Deze flesjes/drinkbussen gaan elke dag terug mee naar huis (hygiëne).
- In de lagere school zijn er voor alle leerlingen bekertjes aanwezig in de klas. De kinderen mogen ook zelf een flesje water/drinkbus meebrengen. Wij stimuleren een gezonde voedingsgewoonte en vragen hierin de medewerking van de ouders.
Wij stimuleren een gezonde voedingsgewoonte en vragen hierin de medewerking van de ouders.
Milieuzorg op school
De Letterberg is een MOS-school. Wij doen aan ‘Milieuzorg Op School’ omdat we het onze opdracht vinden om kinderen op te voeden tot milieubewuste burgers.
Onze afspraken
- De kinderen nemen hun koeken zonder verpakkingen mee naar school. Zo hebben we geen last van zwerfvuil op de speelplaats en is er enkel een compostbak voor het fruitafval nodig.
- Alle kinderen van de school gebruiken een brooddoos. Andere verpakkingsmiddelen (plastic zakje of aluminiumfolie) voor het brood zijn niet nodig.
- De kinderen brengen water mee in drinkbussen. Wij beseffen dat dit wat extra inspanning vraagt van onze ouders, maar zijn ervan overtuigd dat ook jullie het belang van deze afspraken inzien!
Medicatie
Wij kunnen op onze school niet zomaar wettelijk medicatie toedienen aan jouw kind. Wij zijn ons echter bewust van leerlingen met medische noden op onze school.
Omdat het toedienen van medicatie wettelijk niet zomaar kan, wensen wij hierover de volgende afspraken te maken met jou:
- Vermijd zoveel mogelijk de toediening van medicatie op school;
- De toediening van medicatie door het schoolpersoneel kan enkel met een attest van de behandelende arts;
- Het personeelslid voert het voorschrift stipt en correct mogelijk uit;
- Het personeelslid kan nooit verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele bijwerkingen die de leerling ondervindt;
Sport op school
Twee maal per week krijgen de kleuters turnen. Wij vragen om op die dagen je kind gemakkelijke kledij aan te doen.
- Tijdens de sportlessen van de tweede en derde kleuterklas dragen de kleuters turnpantoffels
Tijdens de sportles in de lagere school dragen jongens en meisjes dezelfde kledij:
- Korte zwarte broek of legging
- T-shirt van de school
- Sportschoenen met witte zool of turnpantoffels Alles wordt opgeborgen in een stoffen turnzak die naam en voornaam vermeldt. Sport behoort tot de gewone en verplichte leerinhouden van een basisschool. Iedereen doet dus altijd mee. Het kan gebeuren dat een leerling niet mag deelnemen aan de sport- en/of zwemlessen om medische redenen. In dat geval hebben we een doktersattest nodig.
Zwemmen
Vanaf het eerste leerjaar gaan onze leerlingen zwemmen. Voor het zwemmen dragen de meisjes een badpak (geen bikini). Naargelang de vrije uren in het zwembad gaan de derde kleuterklassers een aantal keren naar het zwembad voor watergewenning. Het zwemmen wordt gratis aangeboden aan het eerste leerjaar.
Schoolfacturen en maximumfactuur
Tijdens het schooljaar nemen onze kleuters en leerlingen regelmatig deel aan allerlei ééndaagse uitstappen en activiteiten, zoals tentoonstellingsbezoeken, theater- of toneelvoorstellingen, workshops, sportactiviteiten tijdens de onderwijstijd, uitstappen in het kader van een project en zwembeurten.
Voor deze activiteiten geldt een maximumfactuur:
- Kleuterschool: max. € 55 per schooljaar
- Lagere school: max. € 105 per schooljaar
De afrekening gebeurt maandelijks.
Voor elke activiteit krijgt u vooraf de nodige informatie en een richtlijn van de kostprijs. De exacte prijs wordt pas berekend op basis van het effectieve aantal aanwezige leerlingen op de dag van de uitstap. Ook de opvang wordt via de maandfactuur aangerekend.
Gescheiden ouders
U kunt vragen om de factuur te laten splitsen, zowel voor de schoolactiviteiten als voor de opvang. Geef dit door aan het secretariaat bij de start van het schooljaar.
Aanwezigheden
Kleuters vanaf de derde kleuterklas zijn leerplichtig. Dit betekent dat we bij afwezigheid van je kind een afwezigheidsbriefje of een doktersbriefje nodig hebben. Je kan zo’n handgeschreven afwezigheidsbriefje vinden op Smartschool onder ons platform ouders, of je kan een berichtje sturen via smartschool naar het secretariaat.
Let op: bij een afwezigheid van meer dan drie opeenvolgende kalenderdagen is een doktersbriefje of medisch attest verplicht. Het afwezigheidsbriefje mag je maximaal vier keer per schooljaar gebruiken.
Je bezorgt ons het afwezigheids- of doktersbriefje op de eerste dag dat je kind weer op school aanwezig is. Indien dit niet gebeurt, zal je kind als ongewettigd afwezig genoteerd worden.
Ouderdag
Op 1 juni vieren wij ouderdag. Wij zetten dan al onze ouders, plusouders, mee-ouders, pleegouders… in de bloemetjes. Elke kleuter/leerling brengt een zelfgemaakt cadeautje mee naar huis. Woont je kind in twee huizen dan brengt het twee cadeautjes mee. We vergeten moeder- en vaderdag uiteraard niet helemaal. Hou zeker Smartschool die dag in de gaten.
Schoolfeest
Jaarlijks organiseren wij ons schoolfeest. Die dag staat in het teken van onze kleuters en leerlingen. Zij kunnen hun uitleven op de springkastelen en andere spelen en vrijblijvend deelnemen aan het klasdansje.
Kleuterschool
Integratieactiviteiten
Derde kleuterklas - eerste leerjaar
Via integratieactiviteiten laten we onze kleuters wennen aan de grote school. Kleuters leren de
leerkrachten kennen en de meester of de juffrouw leert de kleuters kennen. De kleuters maken op een
speelse manier kennis met de leef- en werkwijze van het eerste leerjaar.
Peter meter
Om de overgang van de kleuterschool naar de lagere school zo aangenaam mogelijk te maken, krijgen de toekomstige eersteklassers een meter of peter toegewezen. Zij zorgen ervoor dat de nieuwkomertjes zich veilig voelen op de grote speelplaats, wijzen de weg en helpen waar nodig.
Tijdens het laatste trimester organiseren wij voor de kleuters van de derde kleuterklas een gezamenlijke activiteit met de leerlingen van het vijfde leerjaar. Zo leren de toekomstige peters en meters hun peter- of meterkindje echt goed kennen.
Grootouderfeest
Tweejaarlijks organiseren we in oktober een wandeling voor al onze ouders en grootouders in Gerhagen.
Lagere school
Levensbeschouwelijke vakken
In onze school, die pluralistisch ingesteld is en respect betoont voor alle levensbeschouwingen, kunnen de kinderen vanaf het eerste leerjaar een keuze maken tussen de levensbeschouwelijke vakken.
In onze school kan je kiezen uit de volgende levensbeschouwelijke vakken:
- Anglicaanse godsdienst
- Islamitische godsdienst
- Israëlitische godsdienst
- Niet-confessionele zedenleer
- Orthodoxe godsdienst
- Protestantse godsdienst
- Rooms-Katholieke godsdienst
Kinderen kunnen op verzoek van hun ouders vrijgesteld worden van levensbeschouwelijke vakken. Dit moet door de ouders officieel aangevraagd en gemotiveerd worden. Kinderen uit het eerste leerjaar en nieuwe kinderen van de lagere school maken voor het eerst een keuze en vullen daartoe een document in. Dit document wordt op het einde van het schooljaar meegegeven.
Wie hetzelfde levensbeschouwelijk vak als het vorig schooljaar volgt, hoeft niets te doen. Indien je de keuze van levensbeschouwelijk vak wil veranderen, dan moet dit gebeuren voor 30/06 van het vorige schooljaar.
Hiertoe vul je een speciaal aanvraagformulier in dat je kan verkrijgen via het secretariaat.
Rapporten
Driemaal per schooljaar krijgen onze leerlingen een groeirapport en twee keer per schooljaar krijgen zij een spiegelrapport:
Het spiegelrapport wordt opgemaakt tijdens een kindcontact. Hierbij hanteren wij geen punten, maar uitspraken die wij rubriceren als ‘dit loopt goed’ en ‘dit zijn mijn groeipunten’. Het kind beoordeelt samen met de klasleerkracht en wordt actief betrokken in dit hele evaluatieproces.
Het rapport (groei- en spiegelrapport) geeft een overzicht van de ontwikkelingen en resultaten van de leerlingen voor een bepaalde periode inzake:
- De leergebieden die in de leerplannen zijn opgenomen: Nederlands, Wiskunde, Wetenschappen en
techniek - Mens en maatschappij, Muzische Vorming, Lichamelijke Opvoeding, Frans vanaf L5 - Het welbevinden (hoe kinderen zich voelen)
- De manier waarop men in groep omgaat (sociale vaardigheden)
- Gedrag en werkhouding en manier waarop het leren wordt aangepakt (leren leren)
- ICT-vaardigheden
- De talenten en interesses
Voor de leerlingen van het eerste leerjaar worden geen cijfers gegeven op het groeirapport tijdens het eerste trimester. De ouder ondertekent het rapport en geeft het terug mee naar school.
Huiswerk
Onze school vindt het wenselijk dat kinderen thuis regelmatig oefenen op leerstofonderdelen die ze moeten automatiseren. Lezen, schrijven, vlot hoofdrekenen en Frans leer je niet op één dag en vragen herhaalde inoefening, zowel in de klas als thuis. Als je vaak oefent, gaat het steeds vlotter en komt het de andere leerstofonderdelen ten goede. In de derde graad ligt de focus op plannen en organiseren. Via het huiswerk houden we de ouders op de hoogte van de schoolwerking.
Wat vinden we wel zinvol huiswerk?
- Plannen en leren leren.
- Extra inoefening / automatisatie.
- Elke dag zinvol bezig zijn met lezen.
- Een tekst die ’s anderendaags behandeld wordt al eens vooraf lezen.
- Wat moet gememoriseerd worden kort inoefenen.
- Kleine opdrachten waarbij leerlingen uitgedaagd worden om wat ze leerden in de klas in hun eigen omgeving te gaan herkennen en toetsen.
- Informatie verzamelen (buurman interviewen, mediagebruik in kaart brengen, vogeltelling in de tuin, maaltijdendagboek bijhouden…).
- Er wordt geen digitaal huiswerk meegegeven.
Frequentie van huiswerk
Leerlingen brengen al een hele tijd door op school, waar men behoorlijk wat van hen verwacht. Na schooltijd hebben de leerlingen recht op vrije tijd, op ontspanning en beweging. De leraar houdt hier rekening mee en beperkt bijgevolg de tijdsinvestering in huiswerk die hij vraagt van zijn leerlingen. Wij hebben per klas bepaald hoe lang kinderen op een geconcentreerde manier aan een huistaak moet werken.
Hoe lang werken we aan een huistaak per dag?
eerste leerjaar | tweede leerjaar | derde leerjaar | vierde leerjaar | vijfde leerjaar | zesde leerjaar |
---|---|---|---|---|---|
maximaal 15 minuten | maximaal 15 minuten | maximaal 20 minuten | maximaal 20 minuten | maximaal 30 minuten | maximaal 30 minuten |
Algemene afspraak
L1, L2, L3, L4, L5, L6: de leerlingen krijgen geen huiswerk tegen maandag.
Wat doen we als het huiswerk niet werd gemaakt?
- We vragen de reden.
- De leerkracht of leerling noteert dit in de schoolagenda en de agenda wordt ondertekend door de ouders.
- We zoeken samen naar de onderliggende reden waarom het huiswerk niet gemaakt is en maken samen afspraken.
We verwachten van jou als ouder dat je:
- Goede omstandigheden aanbiedt waarin het huiswerk zelfstandig gemaakt kan worden. Dit betekent een rustige omgeving, zonder TV, radio…. op de achtergrond.
- Een positieve ingesteldheid uitstraalt ten aanzien van huiswerk.
- De opdrachten in de schoolagenda samen overloopt met uw zoon/dochter.
- Je kind motiveert om het huiswerk tot een goed einde te brengen.
- Controleert of het huiswerk gemaakt is (maar niet het huiswerk verbeteren, anders krijgt de leerkracht een vertekend beeld).
- Belangrijke problemen zo snel mogelijk signaleert aan de leerkracht via de agenda, smartschool…
- De agenda wordt elke dag afgetekend door de ouders aangezien er ook nota’s van de leerkracht kunnen genoteerd worden.
Integratieactiviteiten
vijfde - zesde leerjaar - campus
De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar gaan maandelijks technieklessen volgen in de Campus. Ook worden er voor het zesde leerjaar integratieactiviteiten georganiseerd. Zo leren de leerlingen de verschillende
leerkrachten beter kennen, maken ze kennis met de verschillende vakken en kunnen ze zich een
totaalbeeld vormen van de werking van de Campus. De Campus organiseert ook een infoavond voor de ouders van het zesde leerjaar. Je krijgt hiervoor tijdig een uitnodiging.
GWP
L1: overnachting in school
L2: Boerderijklassen
Tweede graad: om de twee jaar Zeeklassen
Derde graad: om de twee jaar Stadsklassen
Er zijn mutualiteiten die een tegemoetkoming bieden voor de kosten van bepaalde schooluitstappen.